Alapítványról

A Kaméleon Oktatási és Fejlesztési Alapítványt azzal a céllal hoztuk létre, hogy olyan átfogó, kooperatív team munkán alapuló családcentrikus központot alakítsunk ki, ahol a kisebb-nagyobb problémával küzdő gyermekek egy intézményen belül jutnak ellátáshoz. Több szakember együttes munkája által, a diagnosztika és ellátás azonnali és folyamatos, hosszú várólisták helyett szombati nyitva tartással is támogatjuk a családokat. Szakmai és családi napokkal kívánunk segítséget nyújtani az ép és sérült gyermekeket nevelő szülőknek, pedagógusoknak, ingyenes programokkal támogatni a hasznos szabadidő eltöltést, kikapcsolódást.

Erre a célra egy gyógypedagógusból, egy fejlesztőpedagógusból, egy gyógytornászból, és egy pszichológusból álló négy fős teamünk kezdte meg munkáját 2019. szeptemberétől Budapest XIII. kerületében, amely széles körben fedi le az ellátásra szorulók körét, biztosítva ezzel a kisebb nehézségekkel küzdő gyermekektől ( pl. beszédkésés, idegrendszeri éretlenség, mozgásszervi problémák, BTMN) a sajátos nevelési igényű (fogyatékkal élő, autista, érzelmi- és viselkedés zavaros, tanulásban akadályozott, súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarral), pszichés problémákkal küzdő gyermekekig az ellátást.

Kiemelt feladatunknak tartjuk a prevenciót és korai fejlesztést is, hiszen ennek szakmai eredményei vitathatatlanok. Minél korábban fedezünk fel egy problémát, annál eredményesebben lehet azt korrigálni, megszüntetni. Ezért folyamatos szűréseket tervezünk a bölcsődés, óvodás korosztály számára, illetve ehhez mérten, erre a korosztályra tervezzük szolgáltatásaink kialakítását is (pl. délelőtti játszócsoport, beszédindító foglalkozás, érzékelésfejlesztés, mozgásfejlesztés, komplex gyógypedagógiai fejlesztés, terápia).

Fontosnak tartjuk a szoros együttműködést a családdal, gyermekeket nevelő, oktató pedagógusokkal, külsős szakemberekkel, ezért szakmai és családi napokat szervezünk, biztosítunk lehetőséget ingyenes konzultációra. Szakmai tréningeket szervezünk, illetve szeretnénk, ha alapítványunk különböző szakmai képzések helyszínéül is szolgálna pedagógusok és szülők számára egyaránt. Szolgáltatásaink elérése szempontjából egész évben 6 napos nyitva tartással várjuk a rászoruló családokat. Szünidőben napközbeni gyermekfelügyeletet vállalunk (pl. táboroztatás), ezzel is segítve a családok mindennapjait.

Végezetül, a névválasztás sem véletlen. Utalni szerettünk volna arra a sokszínűségre, amelyet a gyermekek és családjaik képviselnek, valamint arra a sokrétűségre, átfogó és komplex szemléletre, amelyet Alapítványunk munkatársai képviselnek a minél szélesebb körű ellátás érdekében.